Ελάχιστα αποτελεσματικό το σαπούνι εμπορίου!

Γράφει η Πηνελόπη Μπελίδου

«Υπέροχο άρωμα, απαλό για το δέρμα, σκοτώνει όλα τα μικρόβια». Τρίπτυχο που ακούμε καθημερινά με τις ίδιες ή και διαφορετικές λέξεις στην τηλεόραση και αποτελεί διαφήμιση προϊόντων καθαριότητας . Διαφήμιση των προϊόντων  που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας, για να είμαστε ακριβείς.

Καλά διαβάσατε στον τίτλο. Το σαπούνι εμπορίου αποδείχθηκε ελάχιστα αποτελεσματικό για την καταπολέμηση των μικροβίων στα χέρια και στο σώμα μας. Οι μαθητές παρουσιάζοντας αυτό το θέμα με τη μορφή αφίσας, αφού πραγματοποίησαν πείραμα διάρκειας μιας βδομάδας, μοιράστηκαν μαζί μας τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και τα συμπεράσματα στα οποία οι ίδιοι κατέληξαν. Τα εξής υλικά, λοιπόν, παρουσιάζονται με αύξουσα σειρά δραστικότητας κατά των μικροβίων: νερό, σαπούνι εμπορίου, χειροποίητο σαπούνι, ξύδι και χυμός λεμονιού.

Ας δούμε τώρα πώς οι μαθητές έφτασαν μέχρι εδώ. Αρχικά σκέφτηκαν ότι χρειάζονται μια πληθώρα μικροβίων για να μπορέσουν να βλέπουν τι θα τα εξοντώσει. Επομένως βύθισαν ένα άπλυτο χέρι σε ένα πλαστικό δοχείο που περιείχε ειδική ουσία σε μορφή τζελ, η οποία αποτελούσε γόνιμο έδαφος για την αναπαραγωγή των μικροβίων. Σε αυτό το δοχείο τοποθέτησαν στρογγυλά κομμάτια χαρτιού που ήταν βουτηγμένα στα προαναφερθέντα υγρά και έτσι παρατηρήθηκε ποιο από αυτά ήταν το πιο ισχυρό.

Όπως καταλαβαίνετε, το πείραμα αυτό ήταν αρκετά απαιτητικό και όμως πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Οι μαθητές δήλωσαν ότι μέχρι και γκαζάκι χρησιμοποίησαν για να εξοντώσουν τα βακτήρια στον αέρα! Τέλος, τα παιδιά ανέφεραν ότι σε περίπτωση που είχαν τα απαραίτητα μέσα θα ξεκινούσαν επιχείρηση παραγωγής σαπουνιού με κύριο συστατικό το χυμό λεμονιού και το ξύδι.

Σχολιάστε